Takaisin

NISSANIN CROSSOVER-MALLIEN VESITIIVIYS TESTATAAN MONSUUNITESTILLÄ

  • Kaikki Nissanin uudet crossover-mallit käyvät läpi ”tiskikonetestauksen”
  • Jokainen testattava Qashqai, Juke ja X-Trail kylvetetään 24 000 litralla kierrätettyä vettä
  • Myös painepesuritestillä varmistetaan, ettei sisään pääse pisaraakaan kosteutta  

Harva meistä pesisi autonsa astianpesukoneessa, vaikka voisikin. Nissan kuitenkin tekee niin jokaiselle uudelle mallille, jonka yhtiö lanseeraa. Oikea Nissan Qashqai ei tietenkään mahdu ihan tavalliseen tiskikoneeseen. Siksi Nissanin Euroopan tekninen keskus kehitti samalla periaatteella toimivan testausjärjestelmän, jossa on tilaa täysikokoiselle autolle.

 

Auton päälle suihkutetaan tuhansia litroja vettä eri suunnista, minkä jälkeen sen vesitiiviys tarkistetaan yksityiskohtaisesti. Tämä toimenpide, jota kutsutaan osuvasti myös monsuunitestiksi, toistetaan useita kertoja kaikkien Nissanin henkilö- ja pakettiautojen kehitysprosessin aikana. 

Ensimmäisessä vaiheessa auton päälle ”sataa” 24 000 litraa vettä – rankimmillaan varttitunnissa tuhat litraa, mikä vastaa metrin sademäärää!

Englannin Cranfieldissä sijaitsevan teknisen keskuksen insinöörit olisivat voineet helposti automatisoida koko prosessin. Nissanin tinkimätön asenne tuotekehittelyyn ja todellisten sääolosuhteiden arvaamattomuus edellyttävät kuitenkin vaativampaa testausta kuin automaattisella prosessilla on mahdollista saavuttaa. Siksi Nissanin teknikot käyvät autojen kimppuun myös painepesurilla. Liitoskohtien tiivisteisiin suihkutetaan vettä hurjalla 150 baarin paineella, joka ylittää reilusti monien kotikäyttöisten painepesurien maksimipaineen.

Carl Sandy on yksi Nissanin rankkojen testimenetelmien kehittämiseen osallistuneista insinööreistä. Hän valottaa prosessia seuraavasti: ”Toinen tiimin jäsen on auton sisällä ja tutkii suuritarkkuuksisella endoskoopilla paneelien sisäpinnat, jottei pisaraakaan jäisi huomaamatta.” Perinpohjaisen tarkistuksen varmistamiseksi Carlin tiimi riisuu auton kokonaan sisäverhoilusta ja sisustuksesta. 

Koko prosessin – monsuunitestin ja painepesuritestin – aikana käytetään jopa 30 000 litraa vettä,  noin 2000 kertaa enemmän kuin tyypillisen astianpesukoneen pesuohjelman aikana!

Tämä saattaa kuulostaa tuhlaukselta, mutta tosiasiassa tippaakaan vettä ei mene viemäristä alas: vesi suodatetaan ja johdetaan jättimäiseen säiliöön odottamaan seuraavan auton testausta. Veden kierrättäminen on Nissanille yhtä tärkeää kuin asiakkaiden pitäminen kuivana.

Nissanin testistandardit ovat luonnollisesti enemmän kuin riittävät Länsi-Euroopan leutoon ilmastoon ja hyväkuntoisille teille. Niiden tarkoituksena on kuitenkin varmistaa autojen soveltuvuus myös huomattavasti rankempiin olosuhteisiin.

Carl lisää: ”Tiukka testaus on erityisen tärkeää, koska markkina-alueet poikkeavat toisistaan. Esimerkiksi Venäjällä kaupallisten painepesurien maksimipaineet ovat korkeammat sitkeän tiepölyn vuoksi. Kehittämällä testimenetelmiämme jatkuvasti varmistamme, että automme soveltuvat myös kaikkein vaativimpiin ajo-olosuhteisiin Euroopassa. ”